Португалія ризикує розгнівати Євросоюз

Вівторок, 18 жовтня 2011, 19:21

Португалія зіткнулася з серйозними проблемами на шляху скорочення бюджетного дефіциту в 2011 році до рівня, який був передбачений угодою з Європейським союзом та Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на заяву комісара ЄС з економічних та фінансових питань Оллі Рена, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Міністр фінансів Португалії Вітор Гаспар в понеділок заявив, що ВВП країни може знизитися на 2,8% в 2011 році, що створить певні проблеми для скорочення бюджетного дефіциту до цільового рівня.

Тепер, за словами Рена, здатність країни досягти цілей, поставлених на поточний рік, під великим питанням.

Угода Португалії з ЄС і МВФ, укладена в травні поточного року, передбачає зниження дефіциту бюджету з 9,8% в 2010 році до 5,9% в 2011 році, а потім до 4,5% і 3% в 2012 і 2013 роках відповідно, в обмін на фінансову допомогу у розмірі 78 мільярдів євро.

"Можливо, заходи зі скорочення дефіциту бюджету в основному передбачали лише збільшення його доходів від податкових надходжень, - зазначив Рен.

"Незважаючи на вжиті заходи, останні дані вказують, що країна не зможе досягти цілей, поставлених на 2011 рік і викладених у програмі. Це невдача, яка підкреслює прорахунки бюджетного планування та помилки в проходженні цим планом, їх необхідно усунути", - додав він.