Енергія буде дорогою до 2040 року - Єврокомісія

Вівторок, 18 жовтня 2011, 10:23

Споживачі будуть змушені миритися зі зростанням тарифів і витрат на електроенергію ще як мінімум 20 років.

Про це пише The Financial Times з посиланням на проект доповіді Єврокомісії (ЄК) про розвиток електроенергетики в Європі до 2050 року, передає "Комерсант-Україна".

Згідно з усіма запропонованими ЄК сценаріями, в найближчі два десятиліття ціни на електроенергію будуть неухильно підвищуватися, а з 2030 року почнеться найбільш різке зростання тарифів, яке триватиме ще десять років.

До 2040 року, згідно зі звітом, електроенергія перестане дорожчати, але ціни на неї залишаться на високому рівні.

Тарифи в Європі відповідно за різними сценаріями підвищаться на 43-100%. Вже зараз електроенергія в країнах ЄС обходиться населенню в середньому в три рази дорожче, ніж в Україні.

Єврокомісія розглядає п'ять різних сценаріїв реформування галузі, що спрямовані на скорочення залежності від вуглеводневого палива, на частку якого припадає понад половини виробленої в ЄС електроенергії.

При цьому в ЄК роблять ставку на вітроенергетику та інші поновлювані джерела.

Передбачається, що до 2050 року частка вітрової енергії в загальному обсязі виробництва 27 країн ЄС зросте з нинішніх 5% до 49%.

Таким шляхом в ЄК планують знизити обсяг викидів парникових газів на 80% порівняно з рівнем 1990 року. Зараз частка теплової електроенергетики в ЄС становить 50%, атомної - 28%, а гідро-та вітроенергетики - 18%.

Плани України значно відрізняються від загальноєвропейського тренда. Зараз, за даними Міненерго, АЕС виробляють 45,9% всієї електроенергії в країні, ТЕС - 45,7%, ГЕС - 6,9%, вітро-і геоелектростанціі - 1,5%.

Програма розвитку української енергетики до 2030 року передбачає збільшення частки альтернативних джерел електроенергії з нинішніх 1,5% до 20%.

Частка ТЕС становитиме 35-40%, атомних електростанцій - 30-35%, гідроелектростанцій - 10%. Надалі подібне співвідношення збережеться.

Раніше керуючий директор з енергетики ЄБРР Ріккардо Пуліті заявив, що банк готовий брати участь в приватизації українських енергогенеруючих компаній.