G20 дала Європі тиждень на план виходу з кризи

Понеділок, 17 жовтня 2011, 09:14

Найбільші економіки світу закликали Європу залишити нерішучість і протягом тижня узгодити план виходу з боргової кризи, що загрожує світовій економіці.

Несподівано жорстка для "Великої двадцятки" заява за підсумками суботньої зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків G20 в Парижі закликає Євросоюз на саміті 23 жовтня "рішуче відповісти на поточні проблеми виразним планом дій", передає Reuters.

Міністр фінансів Франції Франсуа Баруан, який головував на паризькій зустрічі "двадцятки", сказав, що Франція і Німеччина - найбільші країни єврозони - майже узгодили план скорочення боргу Греції і захисту європейських банків.

Країни G20, що не входять в єврозону, поскаржилися на те, що європейська криза позначається на їх економіках.

"Європі треба нарешті привести свої справи в порядок, бо якщо ця криза не буде подолана, вона почне впливати на країни, що розвиваються, які до цих пір переживали бурхливе зростання", - сказав глава японського Мінфіну Дзюн Азума.

Його канадський колега Джим Флаерті зазначив, що ризик скочування світової економіки в рецесію різко зросте, якщо європейці не домовляться на саміті в наступну неділю.

Комюніке зустрічі "двадцятки" закликає єврозону "добитися максимальної віддачі від EFSF (фонду порятунку) заради запобігання поширення кризи".

Європейські чиновники називали найбільш імовірним рішенням використання 440 мільярдів євро фонду на часткові гарантії покупцям облігацій проблемних країн з метою стабілізувати ринок.

Спроби деяких держав збільшити обсяг Міжнародного валютного фонду заради боротьби з кризою натрапили на опір з боку США і ряду інших країн, і всі погляди тепер спрямовані на Європу.