У ЄС є кілька тижнів, щоб уникнути економічної катастрофи

Понеділок, 10 жовтня 2011, 10:14

Британський прем'єр Девід Кемерон закликав європейських лідерів застосувати метод "великої базуки" для вирішення кризи в єврозоні, попередивши, що у ЄС залишилося всього кілька тижнів для запобігання економічної катастрофи.

В інтерв'ю Financial Times він закликав Німеччину і Францію подолати розбіжності і погодити до кінця 2011 року п'ять кроків, необхідних для подолання невизначеності навколо єврозони, передає "Інтерфакс".

У тому числі він пропонує збільшити обсяг і можливості Європейського фонду фінансової стабільності, провести стрес-тести європейських банків і прийняти план рекапіталізації банків, усунути невизначеність щодо майбутнього Греції, посилити роль МВФ у розв'язанні кризи.

Він також виступає за більш глибоку інтеграцію в єврозоні та зміцнення механізмів управління в ЄС.

Кемерон вважає, що європейські лідери повинні покінчити зі звичкою робити "трохи недостатньо, трохи з запізненням".

Як відомо, лідери єврозони нині намагаються запобігти дефолту Греції, який спровокує кризу в європейській банківській системі, поставить під загрозу майбутнє єдиної валюти блоку і, можливо, зіштовхне світову економіку в новий фінансовий колапс.

Інспектори МВФ, Євросоюзу і Європейського Центробанку знаходяться в Афінах для оцінки бюджету країни і результатів реформ, необхідних для надання наступного траншу фінансової допомоги.

Якщо Греція не отримає фінансову підтримку, гроші в країні закінчаться вже цього місяця.