Україна і Словаччина запустять газ у реверс

Субота, 1 жовтня 2011, 15:27

Україна і Словаччина обговорюють можливість транспортування природного газу на кордоні в реверсному режимі.

Це питання було розглянуте засіданні українсько-словацької комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва у Закарпатській області, повідомляє прес-служба МНС.

У ході засідання сторони обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва, зокрема і в галузі енергетики, енергоефективності та енергозбереження.

В результаті зустрічей комісія відзначила, що  коридор Україна-Словаччина для транзиту природного газу і нафти є надзвичайно важливим для ринків обох держав та ринків ЄС.

Сторони зазначили, що необхідно забезпечити надійність транзиту газу та нафти територіями України та Словаччини. 

Крім того, сторони домовилися, що відповідні господарюючі суб´єкти держав опрацюють можливість транспортування природного газу на українсько-словацькому кордоні в реверсному режимі.

До того ж,  буде  вивчена можливість зберігання в підземних сховищах України природного газу для європейських споживачів.

Словацька сторона також висловила зацікавленість в участі в модернізації української ГТС та підтвердила, що транзит природного газу українською газотранспортною системою, з урахуванням затрат на реконструкцію української ГТС, є більш економічно ефективним, ніж будівництво нових газопроводів.