В ЄС сподіваються, що не постраждають через "війну" Росії з Україною

Середа, 7 вересня 2011, 17:16

У Єврокомiсiї виходять з того, що конфлiкт мiж Росiєю та Україною в галузi постачання газу не завдасть шкоди Євросоюзу, що причин для занепокоєння немає.

Про це заявив у середу на брифiнгу член Європейської Комiсiї з енергетики Гюнтер Оттiнгер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вiн представляв журналiстам у Брюсселi нову концепцiю з енергетичного законодавства та енергетичної полiтики ЄС в галузi спiвпрацi Євросоюзу з третiми країнами.

Оттiнгеру довелося вiдповiдати на запитання, що робить Євросоюз на випадок чергової "газової вiйни" мiж Москвою та Києвом, щоб європейцi не зазнавали проблем iз постачанням газу.

"Ми спостерiгаємо за полiтичними вiдносинами цих країн. Я спiлкувався з Сергiєм Шматком у Москвi та Юрiєм Бойком у Києвi", - повiдомив Оттiнгер.

Вiн нагадав, що пiд час росiйсько-української газової кризи 2008-2009 рокiв "багато європейцiв жили в крижаних квартирах". Але при цьому Єврокомiсiя не сидiла, склавши руки.

"Ми впровадили систему раннього попередження з Росiєю, i вона дiє. Росiяни вiдразу направляють нам iнформацiю, як тiльки з'являється ризик у постачаннi", - сказав Оттiнгер.

Вiн також нагадав про європейську директиву щодо гарантованого постачання газу упродовж 30 днiв у разi кризової ситуацiї.

Крiм того, наближаються до завершення переговори щодо будiвництва газопроводу, який сполучить пiвнiч i пiвдень Європейського Союзу, вiд країн Балтiї до Iталiї.

За його словами, "впродовж найближчих трьох рокiв буде знайдено рiзнi рiшення, якi допоможуть нам гарантувати запаси енергiї, i це дасть змогу реагувати на кризи".

"Подивимося, як вiдбудуться переговори в Києвi, як розвивається ситуацiя. Сподiватимемося, що вдасться уникнути конфлiкту та розбiжностей. Ми готовi стати посередником", - сказав Оттiнгер.