Україна хоче постачати нафту в Чехію по "Одеса-Броди"

Середа, 7 вересня 2011, 17:08

Україна купила партію легкої каспійської нафти для здійснення експериментального транзиту до Європи по магістральному нафтопроводу "Одеса - Броди" і південній гілці нафтопроводу "Дружба".

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, передає "Дело" з посиланням на "Українські новини".

"Ми вже купили дослідну партію для транзиту в Чехію і в даний час знаходимося в переговорному процесі з нашими партнерами", - сказав він, не ставши прогнозувати дату початку дослідної прокачування сировини.

За словами Бойко, попит на постачання нафти по даному маршруту викликаний початком заповнення нафтопроводу БТС-2 - Балтійська трубопровідна система-2.

БТС-2 пов'язує нафтопровід "Дружба" з російськими морськими портами на Балтійському морі і таким чином знижує навантаження на "Дружбу", якою в даний час йде транзит до Європи через територію Білорусі та України.

Нагадаємо, в 2008 році Україні заявляла про плани провести пробну поставку 40 тисяч тонн легкої нафти по нафтопроводу "Одеса - Броди" і далі через Словаччину на нафтопереробний завод в Кралупах, які так і залишилися нереалізованими.

"Укртранснафта" в травні 2008 підписала контракт з компанією Mero CR про співпрацю при реалізації цього проекту.

Для здійснення необхідно було також укласти угоду з компанією Trans Petrol, яка експлуатує словацьку частину нафтопроводу "Дружба".

На даний час в Словаччину, Чехію та Угорщину по південній "Дружбі" через Україну надходить російська нафта сорту Urals.

Нафтопровід "Одеса-Броди" спочатку планувався як частина нафтопроводу, який повинен був бути добудований до польського Гданська.