У Мінекономіки не бояться, що мита зірвуть експорт зерна

Середа, 7 вересня 2011, 10:57

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі не бояться, що через дію експортних мит на зерно будуть зірвані плани з його продажу за кордон.

Про це в інтерв`ю агентству УНІАН заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Вадим Копилов.

Він сказав, що в серпні дійсно було відзначено гальмування експортних процесів, проте воно було викликане інформацією про можливе скасування експортних мит.

"Це відбулося після інформації про можливе скасування експортних мит. Експортери зайняли вичікувальну позицію - скасують мита чи ні. Проте коли стало зрозуміло, що скасування не буде", процес пожвавився.

І ось, наприклад, тільки 31 серпня було замитнено 600 тисяч тонн зерна, з урахуванням того, що за весь місяць - 1 мільйон тонн», - сказав Копилов.

При цьому він зазначив, що демпінгові ціни на російське зерно не скоротять обсяги експорту українського зерна.

"Світовий ринок зерна достатній для того, щоб спожити і російське, і українське зерно. Дійсно, в липні був ціновий спад, а в серпні ціни вже вирівнялися. При цьому російські експортери продають зерно дешевше за ціни, що діють на ринку, але це їхнє питання. Українське зерно буде спожито в повному обсягу", - зазначив Копилов.

"Зараз уряд веде переговори про постачання зерна до Японії", - повідомив він.

Копилов також відзначив, що цього року експорт зерна буде розподілений між традиційними споживачами приблизно в такій самій пропорції, як і в 2008-2009 маркетинговому році.

Тоді в країни ЄС Україна експортувала до 5 мільйонів тонн, 2 мільйони - до Єгипту, майже 1 мільйон - до Тунісу, 2 мільйони - до Ірану, 1 - до Бангладеш, 1,5 - до Ізраїлю, 1,35 - до Кореї, 1,13 - до Філіппін, 2,6 - до Саудівської Аравії.

Більше того, у Міністерстві заявляють, що експортні мита на зерно можуть бути продовжені до кінця цього маркетингового року - до липня 2012 року.

На думку Мінекономрозвитку, рішення потрібно ухвалити якнайшвидше, щоб бізнес міг займатися довгостроковим плануванням.

Також Копилов повідомив, що одночасно з розглядом питання про продовження мит на експорт зерна може бути порушено питання і про введення таких мит на рослинну олію та сою.