Будівельникам надаватимуть земельні ділянки за етап

Понеділок, 26 вересня 2011, 19:06

Двоетапну процедуру з відведення земельних ділянок можуть замінити на одноетапну.

Про це повідомляє прес-служба Деркомпідприємництва, посилаючись на результати наради у Кабміні. 

"Держкомземом був розроблений законопроект, який скорочує процедуру відведення земельних ділянок до 60 днів. Але це скорочення відбулося штучно, за рахунок скорочення терміну розгляду документів. Сама процедура при цьому не спростилася", - зауважила голова ліквідаційної комісії Держкомпідприємництва Галина Яцишина.

За її словами цей документ уже був поданий до Верховної ради.

"Ми ініціювали проведення кількох нарад та подали пропозиції вирішення цієї проблеми. Учасники будівельного ринку запропонували новий законопроект, який не скорочує терміни автоматично, а повністю змінює структуру відведення земельних ділянок", - пояснила Яцишина.

В повідомленні зазначається, що головна теза законопроекту - це заміна двоетапної процедури з відведення земельних ділянок на одноетапну.

Зараз потрібно отримувати дозвіл на збір погоджень щодо місця розташування об'єкта - перший етап, і затверджувати документацію - другий етап. Тільки після цього можна безпосередньо отримувати ділянку, наголошують у відомстві.

Згідно із законопроектом, перший етап буде скасовано. Натомість  містобудівної документації, яка включає проект зонування території, буде достатньо для отримання ділянки, йдеться у повідомленні.

Збір попередніх погоджень для розташування об'єкту на підставі містобудівної документації, на думку урядового уповноваженого з питань дерегуляції Михайла Бродського, повинен здійснюватися за розпорядженням міського голови.

"Були пропозиції, що рішення має приймати виконком міської ради. Проте, виконком - це колегіальний орган, який не несе відповідальності. Натомість міський голова нестиме персональну відповідальність за власний підпис в разі порушення законодавства", - зазначив Бродський.

Новий законопроект, розроблений Конфедерацією будівельників України, найближчим часом буде розміщено на сайті Держкомпідприємництва для обговорення та внесення пропозицій.