Ринок оцiнює ймовiрнiсть дефолту Грецiї вже в 98%

Вівторок, 13 вересня 2011, 12:21

Ймовiрнiсть оголошення Грецiєю дефолту в наступнi п'ять рокiв впритул наблизилася до 100%.

Шанс, що Грецiя не зможе виконати свої зобов'язання, ринок оцiнює вже в 98%, повiдомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

Прем'єр-мiнiстру Грецiї Георгiосу Папандреу не вдалося переконати їх у тому, що його країна зможе подолати боргову кризу.

При цьому у разi дефолту iнвестори зможуть отримати близько 40% вiд номiнальної вартості облiгацiй Грецiї.

Для того щоб застрахувати вiд дефолту грецькi держпапери на 10 мільйонів доларів, потрiбно разово заплатити 5,8 мільйона доларів i продовжувати виплачувати по 100 тисяч доларів на рiк протягом п'яти рокiв. Ще в п'ятницю сума становила 5,5 мільйона доларів.

Канцлер Нiмеччини Ангела Меркель обiцяла не допустити неконтрольованого дефолту Грецiї, оскiльки, на її думку, вiн матиме вкрай негативнi наслiдки для всiєї єврозони.

Уряд Грецiї погiршив оцiнку динамiки ВВП на 2011 рiк: тепер очiкується зниження ВВП на 5%, тодi як ранiше Єврокомiсiя прогнозувала скорочення грецької економiки лише на 3,8%.

Заходи iз бюджетної економiї, якi багато хто в Європi вважають половинчастими, лише посилюють вже наразi трирiчну рецесiю, не поліпшуючи при цьому суттєво бюджетні й боргові показники.