Європа та Азія впевнені в економіці США

Неділя, 7 серпня 2011, 12:00

Після зниження кредитного рейтингу США агентством Standard & Poor's декілька партнерів цієї країни в Європі та Азії заявили, що вірять в американську економіку і закликали не перебільшувати значення цього рішення.

"Франція повністю вірить у міцність і грунтовність американської економіки. Цього тижня Конгрес підтвердив рішучість американської влади здійснити план зі скорочення бюджетного дефіциту", - заявив у суботу, 6 серпня, французький міністр економіки, фінансів і промисловості Франсуа Баруен, пише Deutsche Welle.

Міністри фінансів країн "великої сімки" постійно слідкують за ситуацією на світових фінансових ринках і обговорюють необхідні заходи, додав він.

У свою чергу міністр у справах бізнесу, інновацій і кваліфікованих кадрів Великобританії Вінсент Кейбл зазначив, що зниження кредитного рейтингу США було "абсолютно прогнозованим результатом плутанини, яка виникла в Конгресі кілька тижнів тому".

Але тепер, коли конгресмени досягли компромісу, "становище США цілком надійне", упевнений британський міністр.

Про довіру американській економіці заявив і голландський міністр фінансів Ян Кеес де Ягер.

У Берліні зміну кредитного рейтингу США коментувати відмовилися. Міністр економіки ФРН Філіп Реслер заявив, що не дає оцінок "рейтингів різних агентств".

Він додав, проте, що "конкурентоспроможність інших держав" є важливою темою для Берліна.

Москва розглядає тему боргової кризи в США як виключно внутрішньополітичну проблему цієї країни.

Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак 6 серпня закликав не хвилюватися з приводу зниження кредитного рейтингу США.

"Великої різниці між AAA і AA + немає", - заявив заступник міністра.

Американський ринок, на його думку, залишається одним із найнадійніших. Тому Москва не планує переглядати обсяг вкладень резервних фондів у доларах США, додав Сторчак.

Довіру Вашингтону висловили також Японія, Тайвань, Гонконг і Південна Корея.

Різка критика дій американської адміністрації прозвучала з Пекіна.

Як найбільший іноземний кредитор США Китай має "повне право" вимагати від Вашингтона врегулювання проблеми з держзаборгованістю, йдеться у повідомленні офіційного інформаційного агентства "Сіньхуа".

"Щоб вилікуватися від згубної звички до боргів, Сполученим Штатам необхідно відновити основи здорового глузду і згадати про те, що кожен повинен жити за коштами", - заявив Пекін.