"Київенерго" позичить 156 мільйонів для підготовки до Євро-2012

П'ятниця, 5 серпня 2011, 11:39

ПАТ "Київенерго", яке експлуатує столичний енергокомплекс, залучить кредит на 156,418 млн. гривень із процентною ставкою 14% річних для часткового фінансування заходів з підготовки до Євро-2012.

Про це заявив заступник фінансового директора компанії Ігор Матюх, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Національна комісія регулювання електроенергетики на засіданні в четвер погодила залучення "Київенерго" цієї суми, зазначив він.

За словами Матюха, регулятор компенсує компанії виплати за тілом кредиту і, частково, відсотки за ним за рахунок тарифів на передачу електроенергії.

"НКРЕ прийняла рішення компенсувати одну облікову ставку НБУ, тобто близько 7,8%. Частину відсотків за кредитом "Київенерго" покриє за рахунок власних коштів", - зазначив він.

Заступник фіндиректора "Київенерго" підкреслив, що, згідно з рішенням комісії, компанія почне виплачувати тіло кредиту через рік після його отримання, а повністю розрахуватися з банком повинна через три роки.

"Таким чином, НКРЕ мінімізує навантаження на тариф", - зазначив Матюх.

За його словами, кошти будуть залучені в рамках кредитної лінії, відкритої для підприємства одним із великих українських банків ще в 2008 році.

"Раніше, згідно з постановою №195, компанія провела тендери на залучення нових кредитів, але підписання кредитних договорів за ними стало неможливим після старту приватизації, оскільки компанія не має права передавати в заставу будь-які майнові права", - сказав заступник фіндиректора "Київенерго".

Залучення 156,418 млн. гривень дозволить "Київенерго" частково профінансувати будівництво підстанції (ПС) 110/10 кВ "Університетська" з кабельною лінією протяжністю 3 км, а також будівництво повітряної лінії електропередач 110 кВ "ТЕЦ-6 - ПС "Лівобережна".

"Будівництво цих об'єктів дуже важливе для міста з точки зору розвитку мережевої інфраструктури, надійного енергопостачання споживачів та забезпечення проведення Євро-2012", - резюмував він.

Як відомо, "Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі.

50% +1 акція "Київенерго" належать НАК "Енергетична компанія України", ще 39,98% акцій володіє найбільший в Україні приватний вертикально інтегрований енергохолдинг "ДТЕК".

Держава має намір виставити на продаж 25% акцій "Київенерго" в 2011 році.