ООН стежить за розслідуванням імпорту іномарок в Україну

Четвер, 4 серпня 2011, 18:42

Представники Європейської економічної комісії ООН відстежують хід спецрозслідування щодо імпорту легкових автомобілів в Україну.

Про це повідомив гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, повідомляє "ЛІГАБізнесінформ".

"Зацікавленість представників ЄЕК ООН викликана ексклюзивністю спецрозслідування щодо імпорту легкових автомобілів в Україну, оскільки у світовій історії таке спецрозслідування проводиться вперше", - зазначив Назаренко.

За його словами, за всі роки існування ООН і СОТ жодна країна світу не ініціювала подібного розслідування.

Він підкреслив, що шляхом введення мита на імпорт автомобілів уряд створює бар'єр для своїх громадян і насильницьким шляхом змушує їх відмовитися від імпортних авто на користь продукції вітчизняних автоскладальних підприємств.

Нагадаємо, 30 червня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на черговому засіданні прийняла рішення про порушення та проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження й експорту.

На думку комісії в Україні існує загроза заподіяння значної шкоди таким імпортом національному товаровиробнику.

Раніше асоціація "Укравтопром" звернувся із заявою до Мінекономіки щодо проведення спецрозслідування щодо імпорту в Україну легкових автомобілів з об'ємом двигуна до 2200 см куб..

Приводом для цього називають значне збільшення співвідношення між імпортом і власним виробництвом, і як наслідок - стрімке падіння продажів на внутрішньому ринку, що призвело до різкого скорочення обсягів виробництва, чисельності працюючих та значного погіршення фінансово-економічного стану підприємств.

Промисловці попросили уряд застосувати попередні спеціальні заходи і, за результатами розслідування, встановити ввізне мито терміном на 4 роки на легкові автомобілі за вищевказаними кодами УКТ ЗЕД.

Нагадаємо, сьогодні ставка мита на ввезені в Україну автомобілі з об'ємом двигуна до 2,2 л становить 10%.