Єна і євро подешевшали

Четвер, 4 серпня 2011, 09:45

Курс єни різко знижується в четвер у парах з усіма основними валютами після того, як японська влада провела валютну інтервенцію вперше з березня.

Євро дешевшає через побоювання, пов'язані з борговою кризою в єврозоні, але його падіння в парі з доларом обмежене через очікування слабких даних з американського ринку праці, повідомляє агентство Bloomberg.

Вартість євро знизилася до 8:40 у четвер до 1,4289 долара з 1,4323 долара за євро за підсумками торгів 3 серпня в Нью-Йорку.

У парі з японською нацвалютою євро зміцнився з 110,38 єни до 113,16 єни за єаро, долар - з 77,06 єни до 79,18 єни за євро.

За останні 12 місяців єна виросла до долара приблизно на 11%, за останній місяць - на 4%.

Це вже негативно вплинуло на прибутки найбільший японських корпорацій - таких як Toyota, Honda, Nissan.

З метою зупинити підйом єни Банк Японії в четвер продав на міжнародних ринках значний обсяг нацвалюти, що підтверджується заявами міністерства фінансів Японії і самого ЦБ.

Обсяги валютної інтервенції не розкриваються.

У четвер мають оприлюднити свої рішення відразу три найбільші центробанки світу - Банк Японії, Банк Англії і Європейський центральний банк.

Від японського ЦБ, який переніс дату завершення засідання з 5 на 4 серпня, очікується збільшення обсягів стимулювання економіки.

Ключова ставка, швидше за все, залишиться в діапазоні 0-0,1%.

Банк Англії і ЄЦБ, за оцінками експертів, не стануть змінювати процентні ставки в серпні, зберігши їх на рівні 0,5% і 1,5% відповідно.