Мільйонери ЄС та США хочуть більше платити податків

Вівторок, 30 серпня 2011, 19:39

Громадяни Німеччини готові добровільно платити більш високі податки.

За їхніми підрахунками, країна може отримати близько 100 мільярдів доларів за два роки, якщо ввести 5%-й податок на статки, повідомляє газета The Guardian.

Група з п'ятдесяти заможних німців звернулася до канцлера ФРН Ангели Меркель із закликом "зупинити збільшення розриву між бідними і багатими", передає "Дело".

"Ніхто з нас не належить до рівня Баффета або Бетанкур. Ми представляємо собою дуже велику громаду - вчителі, лікарі, підприємці. Більша частина нашого стану успадкована. Але у нас більше грошей, ніж нам необхідно", - заявив Guardian засновник німецького руху "Багаті за податок на капітал" Дітер Лемкуля, колишній лікар, чиї активи становлять 1,5 мільйона євро.

Таким чином, німецька група заможних активістів вирішила освіжити свої вимоги, вперше висунуті ще два роки тому.

Зараз максимальна ставка податків, які платять заможні громадяни Німеччини, становить 42%. Попередній канцлер, Герхард Шредер, опустив її до цього рівня з 53%, які встановив його попередник Гельмут Коль.

Як вважають у групі "Багаті за податок на капітал", новий податок може торкнутися лише людей зі статком понад 500 тисяч євро.

Всі кошти понад цієї планки в перші два роки будуть обкладатися 5-відсотковим податком, а потім 1-відсотковим або більше.

У США, Франції, Італії також багато багатіїв-патріотів.

Нагадаємо, раніше Уоррен Баффет оголосив, що він і його друзі "досить довго насолоджувалися дружнім ставленням Конгресу до мільярдерів".

За словами інвестора, він відчуває себе ніяково, оскільки заплатив торік лише 6,9 мільйона доларів податків, 17,4% від оподатковуваних доходів, тоді як його співробітники платили в середньому по 36%.

Потім найбагатша жінка Франції Ліліан Бетанкур, яка 2010 року опинилася в центрі податкового скандалу, підписала разом з іншими 15 мільярдерами лист, в якому містилося прохання ввести спеціальний збір у скарбницю, щоб допомогти Франції вийти з фінансової кризи.

В Італії глава Ferrari Лука ді Монтедземоло заявив, що, так як він багатий, у нього є право платити більше грошей.

В Іспанії соціалістичний уряд, як повідомляється, розглядає введення податку на багатство, який був скасований лише три роки тому.

За підрахунками експертів, податок на активи, що не включають нерухомість, яка є основним місцем проживання, може принести податкових зборів на 1 мільярд євро від 50 тисяч заможних іспанців.