Податкова: зарплатні борги скоротилися на мільярд

П'ятниця, 19 серпня 2011, 13:13

Зусиллями податкових органів заборгованість із заробітної платні в Україні з початку 2011 року скоротилася більш ніж на 1 мільярд гривень.

Про це повідомляє прес-служба Державної податкової служби (ДПСУ) з посиланням на заступника голови відомства Олександра Клименко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Статистика жахлива. Порушення трудового законодавства виявлені майже на всіх перевірених підприємствах - понад 95%. Кожен п'ятий роботодавець платить зарплату нижче прожиткового мінімуму, ще більший відсоток підприємств видає гроші "в конвертах", - підкреслив Клименко.

Так, за підсумками перевірок податкових органів додатково нараховано до держбюджету 217 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб.

До прокуратури спрямовано 2 тисячі матеріалів щодо підприємств, які мають довгострокові заборгованості перед працівниками.

Крім того, податківці зафіксували 76 тисяч людей, які працювали без укладання трудових угод. Ще 34 тисяч громадян здійснювали підприємницьку діяльність без державної реєстрації.

За даними відомства, після співбесід з роботодавцями 40 тисяч підприємств підвищили рівень оплати праці, в результаті бюджет додаткового отримав 79 мільйонів гривень податку на доходи фізосіб.

Заступник голови ДПСУ закликав до боротьби з нелегальною зайнятістю, у тому числі за допомогою активної роз'яснювальної роботи.

Як повідомлялося, цього тижня глава ДПСУ Віталій Захарченко доручив провести економічний аналіз, розробити "дорожню карту" і план заходів роботи столичної податкової адміністрації щодо підприємств, які виплачують зарплату нижче мінімальної.