Шанси українського цукру потрапити в Митний союз впали до нуля

П'ятниця, 12 серпня 2011, 09:49

Країни, які Україна розглядала як основних покупців її цукру, більше не потребують імпортного продукту.

Сумарне виробництво цукру в країнах Митного союзу в 2011 році збільшиться на 1,8 мільйона тонн і досягне 5,06 мільйона тонн, пише видання "Дело".

При цьому перехідні запаси цукру у Митному союзі, за даними Асоціації цукровиробників держав-учасниць МС за рік збільшаться майже на 70% і становитимуть 3,71 мільйона тонн проти 2,2 мільйона тонн на перше січня 2011 року.

За розрахунками фахівців, цього об'єму вистачить для насичення внутрішнього ринку аж до липня 2012 року.

Благополучний баланс цукру знижує до нуля шанси України налагодити на ці ринки постачання власного продукту, який 2011 року буде в надлишку.

Мінагрополітики заявило про новий етап переговорів про експорт українського цукру в ході яких відомство мало намір домовитися про постачання 100 тисяч тонн з Митним союзом з 2012 року.

Переговори про постачання цукру на російський ринок велися близько року. Однак Росія, навіть відчуваючи серйозний дефіцит солодкого продукту не пішла на виділення 100-300 тисяч тонн квоти на поставку українського цукру.

Тим більше тепер, маючи в достатку власний продукт, російська сторона навряд чи стане більш поступливою.

За даними Асоціації цукровиробників держав-учасниць МС, виробництво бурякового цукру в Росії становитиме рекордні 4,5 мільйона тонн.

Білорусь виробить 510 тисяч тонн, Казахстан - 50 тисяч тонн. З урахуванням переробки сирцю загальна пропозиція цукру перевищить 8 мільйонів тонн.

Наростити виробництво вдалося в основному за рахунок розширення посівних площ під цукровий буряк - за два останні роки в трьох країнах в загальному вони збільшилися на 52% і досягли 1,411 мільйона га.

Загальне споживання цукру в трьох країнах становить 6,2 мільйона тонн.

Виходячи з балансу виробництва і споживання до закінчення сезону на 1 липня 2012 року країни вийдуть з перехідними залишками в 3,71 мільйона тонн.

Поточний сезон стане першим після цукрової кризи, коли виробництво цукру в нашій країні буде істотно вище необхідного.

Урожай цукрових буряків прогнозується в 2011 році в обсязі 18 мільйонів тонн проти 13,7 мільйона тонн цукрового буряка в 2010 році.

Основним чинником зростання виробництва цукру стане істотне розширення виробництва цукрових буряків.

Площі під цукровим буряком в 2011 році збільшені до 540 тисяч гектарів із 480 тисяч в 2010 році, і більшість посівів знаходяться в доброму стані.

Виробництво цукру в 2011 році збільшиться на третину в порівнянні з 2010 роком - до 2 -2,2 мільйона тонн.

Прогнозованого обсягу виробництва з лишком вистачає для покриття внутрішніх потреб ринку.

Однак в умовах замкнутого ринку надлишок продукції зробить негативний вплив на ціни і доходи сільгоспвиробників.

З урахуванням необхідності імпортувати цукор-сирець в рамках зобов'язань перед СОТ переробникам знову може загрожувати обвал цін і затоварення.