У Присяжнюка хочуть здешевити добрива для селян

Середа, 10 серпня 2011, 17:18

Мiнiстерство аграрної полiтики i продовольства вважає за необхiдне запровадити механiзм здешевлення мiнеральних добрив на внутрiшньому ринку.

Про це заявив керівник міністерства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

"Ми сподiваємося, що найближчим часом це питання буде розглянуте на засiданнi Кабiнету мiнiстрiв, пiсля чого будуть розробленi пропозицiї щодо системи здешевлення добрив на внутрiшньому ринку", - сказав він.

Міністр зазначив, що динамiка цiн на мiнеральнi добрива не сприяє збiльшенню їх закупiвлi аграрiями i, вiдповiдно, зростанню валового виробництва зернових.

"У 2006 роцi витрати на внесення мiнеральних добрив на гектар посiвних площ становили 500 гривень, у 2011 роцi, за прогнозом, цi витрати становитимуть 1600 гривень. Iншими словами, вартiсть мiнеральних добрив за останнi п'ять рокiв зросла бiльш нiж утричi", - зазначив Присяжнюк.

При цьому, за його словами, вартiсть однiєї тонни мiнеральних добрив на внутрiшньому ринку становить 401 долар, а експортованої - 300 доларів.

"Як наслiдок, з 5,2 млн. тонн мiнеральних добрив, вироблених в Українi, лише 1,2 млн. тонн iдуть на внутрiшнє споживання, а все iнше - експортується", - сказав Присяжнюк.

Згiдно з даними Мiнагропроду, станом на 5 серпня запаси мiндобрив в агрогосподарствах з урахуванням перехiдних залишкiв становлять 175 тис. тонн поживних речовин.