Італія позичила 6,5 мільярда євро

Середа, 10 серпня 2011, 13:34

Італія в середу розмістила векселя строком на рік на 6,5 мільярда євро, при цьому вартість запозичення для країни впала.

Про це повідомило агентство Bloomberg.

Папери розміщені під прибутковість 2,95% річних порівняно з 3,67% річних на попередньому аукціоні, що відбувся 12 липня, передає "Інтерфакс".

Попит на векселі перевищив пропозицію в 1,94 рази в порівнянні з 1,55 рази на липневому аукціоні.

Прибутковість десятирічних облігацій Італії впала на цьому тижні на 100 базисних пунктів після того, як ЄЦБ почав викуповувати італійські та іспанські бонди.

До початку викупу процентні ставки з цих паперів піднімалися до рекордних рівнів у зв'язку з побоюваннями, що країни стануть новими жертвами європейської боргової кризи.

Прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі погодився прискорити реалізацію заходів бюджетної економії та збалансувати бюджет країни в 2013 році - на рік раніше, ніж планувалося, щоб отримати підтримку ЄЦБ.

Спред прибутковості десятирічних італійських паперів щодо німецьких бондів з аналогічним терміном обігу скоротився в середу на 3 базисних пункти (б.п.) - до 278 б.п.

Спред досягав рекордних 416 б.п. 5 серпня і знизився з цього моменту на 138 б.п.

Недавнє зростання доходностей італійських держоблігацій викликало побоювання щодо платоспроможності країни, борг якої на кінець 2010 року становив 1,8 трильйона євро, ставши другим за величиною в єврозоні.

Італії в 2011 році потрібно погасити казначейські векселі на 75 мільярдів євро, і країні необхідно залучити близько 80 мільярдів євро за рахунок продажу нових паперів.

У вересні країні належить погасити папери на 46 мільярдів євро.