Прем'єр стурбований, що Росія не бере метал Ахметова та труби Пінчука

Середа, 10 серпня 2011, 10:51

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Росія обмежує постачання українського металу, м'яса, цукру та молока на територію Митного союзу.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду.

"Група провідних російських економістів звернулася до керівництва РФ з листом в якому висловила стурбованість проблемами, які виникли україно-російських торговельних економічних відносинах у зв'язку зі створенням Митного союзу", - заявив Азаров.

Премєр додав, що російські вчені попередили уряд Росії, що погіршення цих відносин не піде на користь жодній стороні.

"Вони відзначають, що останнім часом незважаючи на зростання торгівлі між країнами, намітилась тенденція до згортання співробітництва. Я б не погодився з таким категоричним висновком, тим більше, що товарообіг між країнами 2011 року сягне 50 мільярдів доларів", - сказав Азаров.

Проте за рахунок різкого подорожчання газу, "баланс складається негативний для України", - заявив чиновник.

"Водночас задекларовані масштабні проекти кооперації та інтеграції в авіабудуванні, машинобудуванні, транспортній інфраструктурі досі не вийшли зі стадії обговорення", - підкреслив він.

Окрім того, додав Азаров, Росія вдається до обмеження постачання на територію Митного союзу українського металу, труб, м'яса, молока та цукру.

"Я в цілому поділяю стурбованість видатних російських вчених", - резюмував прем'єр.

Як повідомлялося, з 28 червня набула чинності постанова уряду Росії про введення терміном на три роки 26% антидемпінгового мита на українські сталеві ковані валки для прокатних станів.

Росія, Білорусь і Казахстан до 1 жовтня мають укласти міжнародний договір про обсяги імпорту труб з України, які поставляються на територію союзу, без справляння мита.

Як відомо, українську металургію контролюють: Рінат Ахметов та Вадим Новінський - "Метінвест", Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський - "Приват", Сергій Тарута та група акціонерів через російський ВЭБ - ІСД, Віктор Пінчук - "Інтерпайп".

Також - Костянтин Жеваго - Ferrexpo (Полтавський ГЗК), російська група Evraz Романа Абрамовича, Лакшмі Міттал - "Arcelor Mittal Кривий Ріг" та група "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса.