Moody's знизило рейтинг Португалії

Середа, 6 липня 2011, 09:28

Агентство Moody's Investors Service у вівторок знизило кредитний рейтинг Португалії на чотири щаблі, до "Ba2".

В результаті цього обтяжена боргами країна відправилася слідом за Грецією на територію нижче інвестиційного класу, повідомляє агентство Reuters.

Рейтинг Греції поки набагато нижчий - "Caa1", нагадує агентство.

Як відомо, у квітні Португалія стала третьою країною, яка попросила про фінансову допомогу, після Греції та Ірландії.

Пояснюючи своє рішення, Moody's вказало на зростаючі побоювання про те, що Португалія не зможе повністю досягти цілей скорочення дефіциту і стабілізації боргів, встановлених в кредитній угоді з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом.

Португалія отримує гроші в рамках трирічної рятувальної програми ЄС і МВФ загальної вартістю 78 млрд. євро і не має потреби випускати довгострокові облігації на ринок до 2013 року.

Однак, на думку агентства, збільшується ймовірність того, що країна не зможе позичати гроші на ринках за прийнятними цінами у другій половині 2013 року і деякий час після.

Існує "зростаючий ризик, що Португалія попросить про другий раунд офіційного фінансування, перш ніж зможе повернутися на приватний ринок, і збільшується ймовірність того, що участь кредиторів з приватного сектора буде зроблено необхідною умовою".

Moody's також відзначило, що Португалія переживає величезні труднощі, скорочуючи витрати, посилюючи податкову дисципліну, домагаючись економічного зростання і підтримуючи банківську систему.

Як повідомлялося, Standard & Poor's і Fitch Ratings оцінюють кредитний рейтинг Португалії на рівні "BBB-" - це найнижча сходинка інвестиційного класу.