НБУ поставив банки у валютну позицію

Четвер, 30 червня 2011, 09:15

З 29 червня набули чинності постанови правління Національного банку № 204 і № 205, згідно з якими регулятором посилюються нормативи валютного регулювання для банків.

Зокрема, істотно скорочується ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку з 20% до 5%.

При цьому термін виконання банком нових лімітів був скорочений до 10 днів, хоча ще вчора банкам для таких цілей надавався строк в один місяць, пишуть "Экономические известия".

Як зазначає видання, НБУ зобов'язав банки щодня виконувати зазначені ліміти, тоді як раніше звітними даними вважалося середньоарифметичне значення ліміту за місяць.

Тепер до банків, які допустили порушення ліміту поспіль п'ять і більше днів, регулятор застосує адекватні заходи впливу.

А до фінустанов, які порушували ліміт десять і більше днів підряд, будуть застосовуватися санкції у вигляді обмеження проведення низки операцій.

Для запобігання порушень банки повинні продавати суму перевищення встановленого розміру ліміту не пізніше наступного банківського дня.

При цьому банкірів зобов'язали купувати іноземну валюту в межах встановленого ліміту виключно за умови дотримання порядку формування обов'язкових резервів за попередній звітний період.

У тому випадку, якщо банк порушив значення ліміту, він втрачає право здійснювати купівлю іноземної валюти в НБУ під час здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку України.

Своє "покарання" банк буде нести протягом всього періоду існування цього порушення та наступних 30 календарних днів з дати приведення розміру загальної довгої відкритої валютної позиції відповідно до встановленого регулятором значенням ліміту.

Такі нововведення, а саме зниження ліміту довгої валютної позиції і посилення контролю над виконанням нормативів, за словами аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, стали відповіддю НБУ на підвищення спекулятивного попиту банків на валюту в червні.

Посприяло рішенням регулятора потенційне зростання волатильності валютного курсу в зв'язку з пом'якшенням умов торгівлі валютою для банків, введених НБУ наприкінці травня.

Дані нововведення, на думку аналітика, повинні змусити банки продати в найближчі 30 днів майже 1 мільярд доларів і ще 1 мільярд доларів протягом наступних декількох місяців.

Досягнення таких результатів пов'язано із закінченням терміну індивідуальних домовленостей банків з НБУ щодо тимчасового порушення лімітів.