Банки поскаржилися Світовому банку на "Пузату хату"

П'ятниця, 3 червня 2011, 15:30

Банківські установи обурені діяльністю державних органів і національною судовою практикою у питаннях банкрутства.

Про це представники Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" заявили на зустрічі з представниками Світового банку в Україні, повідомляє прес-служба УКБС.

Керівники УКБС звернули увагу Світового банку, що внаслідок суперечностей законодавства та недосконалості національної судової системи в Україні склалася неоднозначна судова практика при вирішенні справ, які стосуються кредитних відносин.

На думку представників банківської спільноти держоргани, в тому числі правоохоронні та судові, не зорієнтовані на допомогу банківському сектору, оскільки боржники використовують судові процедури і банкрутство як засоби ухилення від виконання зобов'язань.

Серед прикладів банки навели випадки неповернення кредитів власником мережі ресторанів "Пузата хата" та базовим підприємством хімічної галузі ВАТ "Сумихімпром".

Окрема увага при обговоренні була приділена проблемам стягнення заборгованості з державних підприємств.

У повідомленні зазначається, що аргументи експертів УКБС переконали представників Світового банку зазначити у рекомендаціях уряду необхідність перегляду мораторію на примусову реалізацію державного майна.

"Світовий банк зацікавився та підтримав ініціативу УКБС щодо впровадження в Україні Клубу кредиторів, як неформального інституту позасудового врегулювання спорів", - наголошують в прес-службі.