Думка експерта: Уряду доведеться підняти внутрішні ціни на газ

Четвер, 16 червня 2011, 16:06

14 червня парламент за пропозицією Кабінету мінімтрів санкціонував збільшення обсягів випуску ОВДП на 3,5 млрд. гривень для покриття дефіциту фінплану НАК "Нафтогаз України".

На аналогічну суму буде зменшений дефіцит державного бюджету в 2011 році.

На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, дії уряду спрямовані на утримання "загального показника дефіциту держбюджету і "Нафтогазу" на рівні не вище 3,5% ВВП відповідно до умов програми співпраці з МВФ".

Одночасно уряд звернувся до МВФ з проханням відкласти розгляд рішення про підвищення тарифів на газ для населення, нагадав експерт.

"Рішення про збільшення обсягу випуску ОВДП для покриття дефіциту фінплану НАК "Нафтогаз України" дозволяє уряду формально вирішити проблему параметрів дефіциту держбюджету і продемонструвати МВФ готовність виконувати умови меморандуму про співпрацю", - зазначив Марунич.

"Проте, насправді дефіцит фінплану "Нафтогазу", як і минулого року, коли Кабмін емітував на ці цілі ОВДП на суму 7,4 млрд. гривень, буде фінансуватися за рахунок зростання держборгу. Таким чином, слова і справи уряду суперечать один одному. І подальше зростання дефіциту "Нафтогазу" не дозволить відмовитися від підвищення цін для населення", - наголосив він.

Марунич навів розрахунки, за якими при підвищенні середньорічної ціни на імпортовані 38,4 млрд. кубометрів російського газу з прогнозованих Міненерго 269 доларів за тисячу кубометрів до понад 300 доларів за тисячу кубометрів витрати "Нафтогазу" на його оплату виростуть на 9 млрд. гривень до кінця 2011 року.

"Враховуючи ту обставину, що закупівля російського газу в значній мірі фінансується за рахунок емісії ОВДП (у 2011 році уряд запланував на ці цілі 8,5 млрд. гривень), за підсумками року дефіцит фінплану компанії може досягти 17,5 млрд. гривень", - зазначив він.

Єдиним способом, який залишається в уряду для стабілізації фінансового становища держкомпанії, експерт називає підвищення тарифів для населення і, можливо, для промисловості.

"Однак підвищувати тарифи в умовах виборів уряд не має наміру і планує переконати у своїй правоті місію МВФ, яка скоро відвідає Київ. І якщо місяцем раніше Микола Азаров публічно заявляв про те, що Україні може відмовитися від подальшого залучення коштів МВФ в 2011 році, то минулого тижня прем'єр зазначив, що підвищення цін на російський газ може змусити уряд звернутися за кредитом Фонду в розмірі близько 1-1,2 млрд. доларів", - відзначив він.