Інститутам спільного інвестування заборонили володіти акціями банків

Четвер, 16 червня 2011, 10:08

З 16 червня інститути спільного інвестування втратили право бути акціонерами банків.

Набув чинності закон № 3024-VI "Про внесення змін до деяких законів щодо регулювання діяльності банків", пише "Комерсант-Україна".

До цих пір закон "Про банки і банківську діяльність" забороняв участь у статутному капіталі банків тільки об'єднанням громадян, релігійним і благодійним організаціям, а також юридичним особам, у яких банк володіє істотною часткою - понад 10%.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що він розроблений з метою "вдосконалення банківського нагляду шляхом визначення реальних власників банків".

Президент ІГ "Універ" Тарас Козак каже, що пайові фонди не надають Нацбанку інформацію про реальних власників акцій, які викуповуються фондами.

Тому для її отримання НБУ змушений звертатися до Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку і Державну податкову службу.

Нововведення кардинально змінює правила ринку, оскільки пайові фонди зобов'язані розпродати свої вкладення в банківські активи.

Козак розповів, що їхні фонди за останній тиждень продали всі акції Укрсоцбанку і "Райффайзен Банк Аваль".

На його думку, при масовості продажів іншими фондами вартість цих акцій "впаде в рази".

Вчора акції "Райффайзен Банк Аваль" впали на 0,98%, а Укрсоцбанку - на 2,2%.

Керуючий інвестиційними та пенсійними фондами КУА "Кінто" Віктор Ботте зазначив, що ринок розглядає норму як заборону на покупку акцій банків: "Далі ДКЦПФР повинна роз'яснити, як бути з цими паперами".

Імовірно вже в звітності за II квартал ІСІ повинні показати відсутність у них акцій банків.

Таким чином, на їх продаж у фондів буде всього 2 тижні. Близько 10% коштів публічних фондів вкладено в акції Укрсоцбанку і "Райффайзен Банк Аваль", повідомив гендиректор КУА "ОТП Капітал" Григорій Овчаренко.

Обидва емітента входять в індексні кошики "Українській біржі" і ПФТС.

 Тому найбільший удар припаде на фонди, орієнтовані на "фішки".

"Це призведе до неможливості формування індексних фондів, - упевнений Овчаренко .- До того ж скоротиться число ліквідних паперів для інвестування".

На біржах зараз котируються більше 60 банків. "Таке відчуття, що держава цілеспрямовано й монотонно вбиває ринок", - зазначив Козак.

Учасники ринку вважають, що у них достатньо часу для продажу акцій банків.

Як зазначає Овчаренко, в прикінцевих положеннях закону є норма про те, що банки і власники істотної участі зобов'язані привести структуру власності у відповідність із законом за шість місяців - до 16 грудня.

"Ще є час на те, щоб запропонувати зміни до цього закону", - упевнений він.

Піврічний термін може не торкнутися ні Укрсоцбанку, ні "Райффайзен Банк Аваль", адже міноритаріям в них сумарно належить 4,56% і 3,82% відповідно. Капіталізація цих пакетів на "Українській біржі" вчора становила 678 мільйонів гривень.

Норма про піврічний вихід з капіталу банків торкнеться фонди з істотною участю - понад 10%.