Присяжнюк виступив проти ідеї Януковича

Вівторок, 24 травня 2011, 19:00

Міністерство аграрної політики та продовольства клопотатиме перед урядом, щоб скасувати квоти на зернові, як це сталося з кукурудзою.

Про це в коментарі журналістам повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, передає його прес-служба.

"Квоти на кукурудзу скасовані. І найближчим часом ми будемо клопотати перед урядом,  щоб квоти і на інші зернові були відмінені. Тому що ми бачимо, що квоти своє завдання виконали", - повідомив Присяжнюк.

За словами очільника Мінагрополітики, з нового маркетингового року Міністерство ініціювати  квотування на експорт зернових не буде.

"Так буде доти, доки ми будемо бачити, що така ситуація не загрожує продовольчій безпеці країни, бо це на першому місці", - наголосив міністр.

Щодо експортного мита, Микола Присяжнюк додав, що міністерство виступає проти експортного мита, бо тоді затрати будуть перекладені на сільгоспвиробника.

"Я не розумію таких дій: з однієї сторони, держава фінансово підтримує сільгоспвиробника, з другої, такими діями фактично вимиває ці кошти з сільгоспвиробника".

"Ми будемо дискутувати і переконувати ініціаторів відповідного законопроекту, щоб питання експортного мита на зернові були виключені з закону, який направили на підпис до президента", - наголосив очільник Мінагрополітики. 

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович заявляв раніше, що ефективним механізмом на ринку експорту зерна може бути тільки введення мит.

Верховна рада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №8321, яким встановлюються мита на експорт зернових у розмірі від 9 до 14%.