Україна запустить LNG-термінал лише через 2 роки

Понеділок, 16 травня 2011, 13:40

Україна завершує підготовку ТЕО будівництва терміналу на чорноморському узбережжі з прийому зрідженого газу і найближчим часом приступить до практичної реалізації цього проекту.

Про це повідомив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми практично завершили ряд міжнародних консультацій і навіть підписали документ, щоб протягом двох наступних років запустити в роботу термінал і за три роки довести обсяг газу до 5 мільярдів кубометрів газу", - сказав він на відкритті сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences у Лондоні.

За його словами, держава в цьому проекті, найімовірніше, буде присутня як міноритарний акціонер.

"Але, можливо, і з контрольним пакетом", - додав Каськів.

Раніше повідомлялося, що спорудження СПГ-терміналу обсягом 10 мільярдів кубометрів на чорноморському узбережжі України планується завершити в 2014 році.

Роботи координує держпідприємство "Національний проект "LNG-термінал".

Розробка ТЕО терміналу має бути завершена влітку 2011 року.

Остаточна вартість будівництва ЗПГ-терміналу стане відома тільки після розробки ТЕО.

Разом з тим, за попередніми оцінками, будівництво самого терміналу обійдеться в 0,75-1 мільярда доларів, облаштування інфраструктури - в 170-360 мільйонів доларів, врізка в газотранспортну систему - 100-460 мільйонів доларів.

Вартість облаштування інфраструктури і врізки в ГТС буде сильно залежати від вибору конкретного майданчика.

В кінці квітня 2011 року президенти України і Азербайджану домовилися про те, що Баку готове щорічно поставляти в Україну 5 мільярдів кубометрів газу для СПГ-терміналу.