Азаров чекає Міллера в гості, щоб поговорити про газ

Понеділок, 16 травня 2011, 10:10

Цього тижня, як повідомив прем'єр Микола Азаров, до Києва приїде глава "Газпрому" Олексій Міллер на переговори з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойко.

Сторони планують у ході засідання робочої групи "узгодити позиції" нових умов постачань газу в Україні, передають "Экономические известия".

"Наші аргументи були почуті, і ми запропонували свій підхід, який включає заміну базової ціни, яка не відповідає жодним умовам ціноутворення, а по-друге, заміну складових цієї формули. Ми запропонували замість газойлю включити вугілля", - сказав Азаров.

Він переконаний, що в результаті переговорів сторони домовляться про перегляд формули ціни на газ.

"Я не сумніваюся, що ми домовимося про прийнятну для нас формулу", - підкреслив прем'єр.

А додатковим аргументом Києва "має стати те, що Україна є одним з найбільших покупців російського газу і найбільшим транзитером його в країни Європи".

Крім того, глава Кабміну серед аргументів також відзначив факт більш високої вартості газу для України, ніж для країн Європи, і те, що двосторонній договір не може діяти, якщо не влаштовує одну зі сторін.

"Для України прийнятною є ціна газу приблизно в 200 доларів за тисячу куб м з урахуванням знижки в 100 доларів, отриманої у 2010 році", - заявив він.

Однак у російської сторони зовсім інша думка, за яких умов Україна може розраховувати на цінові поступки щодо газу.

У "Газпромі", пов'язують умови газової співпраці з Україною з реалізацією ініціативи Володимира Путіна щодо створення спільного підприємства на базі активів російської монополії і НАК "Нафтогаз Україна".

Глава "Газпрому" Олексій Міллер ще в травні 2010 року відзначив, що компанії вирішили вести переговори про поетапне злиття, яке розпочнеться зі створення спільних підприємств на рівних умовах.

"Другим кроком буде злиття "Газпрому" і "Нафтобазу". Нам не цікаве створення СП заради самого СП", - підкреслив Міллер.

Також, за його словами, у разі об'єднання компаній російська сторона максимально завантажить українську газотранспортну систему, яка, як розраховують у "Газпромі", буде внесена до статутного капіталу майбутнього спільного підприємства.

Російська монополія вважає адекватним внесок в СП у вигляді кількох родовищ газу.

Остаточного рішення з приводу можливості створення СП на умовах "Газпрому" у Кабміну ще немає.