МВФ прогнозує уповільнення зростання світового ВВП

Четвер, 12 травня 2011, 11:17

Зростання світового реального ВВП у 2011 і 2012 роках складе близько 4,5% щороку у порівнянні зі збільшенням на 5% за підсумками 2010 року.

Про це ідеться у прогнозі Міжнародного валютного фонду "Перспективи розвитку світової економіки", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому очікується, що в країнах із ринком, що формується і країнах, що розвиваються, економічне зростання - на рівні 6,5% - буде значно випереджати мляві темпи зростання ВВП країн із розвиненою економікою на рівні 2,5%.

Водночас, експерти МВФ зазначають, що нині зберігаються істотні ризики зниження темпів зростання світової економіки щодо їх прогнозу.

Серед факторів, які можуть негативно позначитися на темпах відновлення, згадуються, зокрема, більш значне, ніж передбачається нинішнім рівнем цін на ф'ючерсних ринках, підвищення вартості нафти, збільшення бюджетних і фінансових проблем у розвинутих країнах, особливо в єврозоні, а також перегрів економік, що розвиваються.

Водночас, очікується зміцнення економічного підйому в Європі.

Економічне зростання в Європі в цілому (за визначенням МВФ, це Європейський союз, країни Центральної і Південно-Східної Європи, що не входять в ЄС, європейські країни СНД і Туреччина) в 2011 і 2012 роках прогнозується на рівні 2,4% і 2,6 % відповідно (у 2010 році - 2,4%).

Згідно із базовим сценарієм МВФ, інфляція у 2011 році, імовірно, прискориться до 3,8% зважаючи на загальне пожвавлення економіки та різкого зростання цін на біржові товари, проте в 2012 році вона знову сповільниться до 3%.

Цей прогноз, зокрема, передбачає, що сильне підвищення цін на продукти харчування та енергоносії буде носити тимчасовий характер і не спричинить прискорення темпів зростання базових споживчих цін внаслідок виникнення вторинних ефектів, що усуває необхідність у різкому посилення грошово-кредитної політики, здатний негативно вплинути на економічний підйом.

Економіка Греції та Португалії, згідно з прогнозом МВФ, у 2011 році буде переживати спад.

У країнах Європи з ринком, що формується (Emerging Europe, куди віднесені країни Центральної і Південно-Східної Європи, за винятком Чехії та країн, що прийняли євро, європейські країни СНД і Туреччина) економічне зростання, як очікується, буде більш високим, на рівні 4,3 % в 2011 і 2012 роках, тоді як в 2010 році він склав 4,2%.

У квітневому прогнозі МВФ зростання Emerging Europe очікувався на рівні 3,7% в 2011 році і 4% - у 2012 році.

Прогноз зростання економік розвинених країн Європи (куди входять країни ЄС, крім Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі та Румунії, а також Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ізраїль) залишився на попередньому рівні - 1,7% в 2011 році та 1, 9% - у 2012 році.