"Хліб Інвестбуд" за декаду придбав за форвардом 155 тисяч тон зерна

Четвер, 21 квітня 2011, 19:40

ТОВ "Хліб Інвестбуд", торговий агент Державної продовольчо-зерновий корпорації (ДПЗКУ), за декаду з 11 квітня уклало форвардні контракти на купівлю 155 тис. тонн зерна на загальну суму 267,8 млн. гривень.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу ДПЗКУ.

"Динаміка виконання програми (форвардних закупівель) росте", - наголошується у повідомленні.

ДПЗКУ уточнює, що всього з моменту запуску в середині березня програми форвардних закупівель укладено і оплачено 696 форвардних контрактів обсягом понад 507,4 тис. тонн пшениці з необхідних за угодою з Аграрним фондом 786 тис. тонн.

Як повідомлялося, напередодні прем'єр Микола Азаров піддав критиці низькі темпи форвардних закупівель.

За його даними, за останню декаду обсяг форвардних закупівель склав всього 10 тис. тонн, а з виділених Аграрному фонду 1,5 млрд. гривень було використано тільки 50%.

Як відомо, у 2011 році фінансування за форвардними контрактами здійснюється не двома, а трьома траншами: перші 50% суми форвардного контракту виробник отримає відразу після його підписання перед посівною, 20% - перед жнивами і останній транш 30% - після збору врожаю і його постачання, тоді як раніше виробник отримував після збору урожаю 50%.

Водночас, низка аграріїв критикували запропоновані проекти договорів форвардних закупівель за те, що вони ущемляють права продавців.