Азаров хоче використати шанхайський досвід у Києві

Неділя, 17 квітня 2011, 15:51

Прем'єр-мiнiстр України Микола Азаров вважає корисним досвiд китайського мегаполiсу Шанхая у вирiшеннi багатьох проблем мiського управлiння стосовно українських мiст, зокрема, Києва.

Про це він заявив у неділю пiсля зустрiчi з мером Шанхая Хань Чженом, повідомлє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Дуже цiкавою була зустрiч iз керiвником Шанхая, найбiльшого мiста в Китаї, центру iнновацiйного розвитку. Проблеми 22-мiльйонного мегаполiсу абсолютно очевиднi, i той досвiд, яким подiлився мер, мiстить багато корисного з точки зору використання його i у нас", - сказав глава уряду.

Азаров звернув увагу на "велику i серйозну програму з вирiшення житлової проблеми", дiзнався про умови участi мiста i держави у будiвництвi бюджетного житла, кредитуваннi певних категорiй громадян.

"I якщо цю проблему можливо вирiшити для такого великого мегаполiсу, то можливо i для наших великих мiст", - зазначив вiн.

Українського прем'єра зацiкавив досвiд Шанхая iз замкненого очищення стiчних вод, оскiльки ця проблема актуальна для Києва, стримує розвиток мiста, забруднює рiчку Днiпро.

У Шанхаї дiє замкнена система очищення стiчних вод, причому обсяг переробки становить близько 8 млн. кубометрiв на добу, що дає змогу практично всi стоки вiдновлювати в оборот, нiчого не забруднюючи.

"Така система за своїми фiнансовими параметрами, вартiстю дозволяє реалiзувати її в Києвi. У мене така iдея з'явилася; ми її всебiчно продумаємо i, я думаю реалiзуємо", - заявив Азаров.

Говорячи про можливiсть застосування шанхайського досвiду у вирiшеннi транспортних проблем, прем'єр навiв у приклад розгалужену систему естакад, що оперiзують весь мегаполiс.

"Через весь Шанхай йдуть естакади. Вони обладнанi шумозахисними смугами, з'їздами. Звiсно, це дороге задоволення, але таким чином вони вирiшують проблему пробок. Ми могли б використовувати їх у Києвi", - заявив Азаров.

Звернув вiн увагу i на те, що в Шанхаї досить багато дешевих паркiнгiв, розташованих у ключових мiсцях, якi "будують за зовсiм дешевою, економiчною схемою".

"Це теж тема для нас, яку ми вирiшуватимемо i розвиватимемо в Києвi", - заявив Азаров.

Досвiд Шанхая в залученнi мiльярдних зарубiжних iнвестицiй український прем'єр також вважає дуже корисним для вивчення.