Азаров пропонує Путіну будувати більше літаків

Середа, 13 квітня 2011, 09:11

Прем'єр-міністр Микола Азаров виступає за найшвидше завершення роботи зі створення українсько-російського СП в авіаційній галузі.

Про це він заявив у вівторок під час зустрічі з головою уряду Російської Федерації Володимиром Путіним, повідомляє агентство УНІАН.

"Слід було б завершити найближчим часом всі процедури зі створення спільного підприємства між ДАК "Антонов" і Об'єднаною авіабудівною корпорацією", - сказав Азаров.

Він також наголосив на необхідності активізувати роботу українських і російських авіапідприємств із виробництва пасажирських літаків Ан-140, Ан-148, Ан-158 і військово-транспортних літаків Ан-70 і Ан-124.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2010 року у Києві була підписана угода про створення російсько-українського спільного підприємства ТОВ "ОАК - Антонов" між російською "Об'єднаною авіабудівною корпорацією" і українським Державним авіабудівним концерном "Антонов".

Воно займатиметься питаннями координації діяльності підприємств концерну "Антонов" і ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" у напрямах закупівлі комплектуючих, виробництва, маркетингу і продажів, а також післяпродажного обслуговування спільної продукції і створення нових модифікацій літаків "Антонов".

У спільному підприємстві на основі ТОВ "Управляюча компанія "ОАК - Цивільні літаки" ВАТ "ОАК" і ДАК "Антонов" володітимуть по 50% від величини статутного капіталу.

До числа програм, над якими працюватиме СП, належать: подальший розвиток проектів регіональних реактивних літаків нового покоління Ан-148 і Ан-158, пасажирського турбогвинтового Ан-140, військово-транспортного літака короткого зльоту і посадки Ан-70, відновлення виробництва нових варіантів транспортного Ан-124-100 "Руслан".

11 лютого 2011 року голова правління ДАК "Антонов" Дмитро Ківа повідомив, що спільне підприємство у складі українського Державного авіабудівного концерну "Антонов" і Об'єднаної авіаційної корпорації Росії може почати роботу вже у березні цього року.

17 березня ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" і ДАК "Антонов" уклали договір купівлі-продажу частки у розмірі 50% у статутному капіталі ТОВ "Управляюча компанія "ОАК - Цивільні літаки", на базі якого після проходження необхідних корпоративних процедур буде створене спільне російсько-українське підприємство "ОАК-Антонов".

До складу ДАК "Антонов" входять державне підприємство "Антонов", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство і Київський авіаремонтний завод 410 цивільній авіації.

До складу ОАК входять АХК "Сухой", зовнішньоекономічне об'єднання "Авіаекспорт", лізингова компанія "Іллюшин Фінанс", НПК "Іркут", Комсомольське-на-Амурі авіаційне об'єднання ім. Ю.О.Гагаріна, міждержавна авіабудівна компанія "Іллюшин", Нижньогородський авіабудівний завод "Сокіл", Новосибірське авіаційне виробниче об'єднання ім. Чкалова, ВАТ "Туполев", Фінансова лізингова компанія, ВАТ "ВАСО" та інші.