Уряд продав держоблігацій на 759 мільйонів

Вівторок, 12 квітня 2011, 19:25

Уряд провів аукціон з розміщення державних облігацій.

При цьому, обсяги розміщення становили 759 мільйонів гривень.

"Мінфін запропонував ринку 3 стандартні серії з погашенням 12 жовтня 2011 року, 07 березня 2012 року і 26 березня 2014 року, а також спеціальні облігації, з терміном обігу 5 років, умовами випуску яких передбачена амортизація", - повідомив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса.

Результати аукціону повністю підтвердили очікування подальшого агресивного зниження ставок під тиском уряду.

Ставки відсікання при розміщенні трирічних облігацій були встановлені на рівні 10,45%. Обсяги розміщення склали 359 мільйонів гривень. Таким чином уряду вдалося не тільки знизити вартість розміщення даних паперів на 30 б.п. в порівнянні з попереднім розміщенням, але і пробити психологічно важливий рівень у 10,5%, що відкриває можливість для подальшого падіння прибутковості на наступних розміщеннях.

У більш короткостроковій перспективі результати аукціону відіб'ються на котируваннях вторинного ринку по середньострокових ОВДП і ПДВ-облігацій, агресивні покупки яких очікуються в найближчі кілька днів.

Підтримується дана думка тим фактом, що загальний обсяг заявок на трирічні облігації перевищив 2 мільярда гривень, і незадоволеними залишилися 30 заявок на загальну суму близько 1,6 мільярда гривень.

Ще більш вражаючі зниження було відзначено за облігаціями з терміном обігу 11 місяців. Тут ставки відсікання були встановлені також нижче психологічно важливого рівня у 8%.

Уряд продав облігації на загальну суму 300 мільйонів гривень з прибутковістю 7,95%.

Результативним виявилося розміщення 6-місячних облігацій: було продано ОВДП на загальну суму 100 мільйонів гривень з прибутковістю 6,5%.  

Говорити про те, що Мінфін задовольняв тільки мінімальні заявки по кожній із серій, зайве.