Держкосмос хоче ще 260 мільйонів на "Циклон-4"

Понеділок, 11 квітня 2011, 20:58

На завершення мiжнародного космiчного проекту "Циклон-4" необхiдно ще близько 260 мільйонів доларів.

Про це повiдомив голова Державного космiчного агентства України Юрiй Алексєєв, інформує "Інтерфакс-Україна".

"На сьогоднi освоєно близько 280 мільйонів доларів, ще знадобиться близько 260 мільйонів. Дуже прикро, але поки що Бразилiя внесла в проект на 50 мільйонів доларів бiльше нiж Україна", - сказав вiн.

При цьому Алексєєв наголосив, що повномасштабне фiнансування проекту має вiдновитися протягом квiтня. За його словами, це стане можливим завдяки внесенню змiн до Бюджетного кодексу України.

Керiвник вiдомства зазначив, що, через затримки у фiнансуваннi, найiмовiрнiше, перший полiт у рамках проекту "Циклон-4" вiдбудеться в першому пiврiччi 2013 року.

Як повiдомлялося, Верховна Рада 5 квiтня внесла змiни до Бюджетного кодексу, згiдно з якими держава надасть часткове забезпечення при залученнi кредитiв конструкторським бюро "Пiвденне" для фiнансування проекту "Циклон-4".

Створення ракетно-космiчного комплексу "Циклон-4" для запускiв космiчних апаратiв на круговi навколоземнi низькi та середнi орбiти i орбiту перехiдну до геостацiонарної на бразильському приекваторiальному космодромi Алкантара здiйснюється в рамках довгострокового договору про спiвпрацю за програмою, укладеною мiж Україною та Бразилiєю у 2003 роцi.

Перший пуск ракети-носiя (РН) "Циклон-4" у рамках проекту було заплановано на 2012 рiк.

Вартiсть реалiзацiї проекту РКК "Циклон-4" ранiше оцiнювали в 520 мільйонів доларів, розподiл часток ринку сторiн у проектi - 50% на 50%. Фiнансування проекту здiйснюється за рахунок кредитних ресурсiв, умови їх залучення не називалися.