Держкосмос вважає тему космосу не розкритою для економіки

Понеділок, 11 квітня 2011, 16:45
Державне космічне агентство вважає, що його потенціал із впровадження космічних технологій для різних галузей економіки не повністю реалізовано.

Про це на прес-конференції повідомив керівник агентства Юрій Алексєєв, передають "Українські новини". 

"Нам треба впроваджувати наші космічні технології... В Україні склалася дуже сильна, хороша методологія обробки даних космічних апаратів на орбіті", - підкреслив керівник агентства.

З його слів, агентство може аналізувати швидкість проходження льоду на річках, швидкість танення снігу й давати прогноз про те, де є потенційна небезпека паводка.

Крім того, Держкосмос успішно впровадив раннє виявлення вогнищ загоряння в лісах і торік надавав про це інформацію в Кабінет міністрів кожні дві години. 

"Найменший димок над лісами ми відстежували й кожні 2 години давали в Кабмін інформацію... Є ціла методика, наприклад, якщо хвойний ліс, то він має схильність до загоряння вище втричі, ніж листяний ліс", - розповів Алексєєв.

Він також зазначив, що Держкосмос може брати участь у складанні кадастру землі, вивчати глибину залягання природних копалин та інші роботи.

Голова агентства також повідомив, що внаслідок реорганізації Національного космічного агентства в Державне космічне агентство скорочено штат відомства.

"Нас скоротили приблизно десь на 26 відсотків, нас буде за штатним розкладом, по-моєму, 130 осіб", - сказав Алексєєв.

Він додав, що разом з тим агентству додали функцію з контролю утилізації твердого палива.

8 квітня президент Віктор Янукович затвердив положення про Державне космічне агентство. 9 грудня 2010 Янукович реорганізував низку відомств, у числі яких і Національне космічне агентство, замість якого було створено Державне космічне агентство.