Присяжнюк почав боротьбу проти імпорту насіння

Понеділок, 11 квітня 2011, 15:33

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк вважає, що потрібно скасувати пільги на імпорт насіння.

Про це він сказав, перебуваючи з робочою поїздкою на Житомирщині, передає "Дело". 

"Ми створили насіннєву асоціацію з усіх наших селекціонерів. Це європейська асоціація, яка захищає вчених, що працюють над сортами, це по-перше. По-друге, міністерство ініціювало і це пішло на погодження, щоб скасувати пільги із ввезення насіння, а пільги - це сплата ПДВ і мита ", - підкреслив міністр.

За словами міністра, завдання скоротити ввезення імпортних насіння він вже дав.

Нагадаємо, що ринок вітчизняного насіння виявився дискримінованим через норми Податкового кодексу.

Документ звільнив від сплати ПДВ імпорт насіння, в той час як українські виробники є платниками цього податку. Так, згідно з ПК, при експорті насіння зернових культур товарних позицій 1001-1008 (2371а-14) і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 (2371а-14) застосовується до 1 липня 2011 року нульової ставки.

Внутрішні ж виробники залишаються платниками цього податку - перший виробник вирощених в Україну насіння продає з ПДВ, який включається в собівартість.

Ця норма ПК викликала здивування не лише в учасників ринку, але і у самих імпортерів, які назвали її "нелогічною", оскільки традиційно уряд ратує за підтримку внутрішнього виробника.

Додаткові податкові платежі українських товаровиробників призвели до того, що українське  насіння і імпортні аналоги, навіть з урахуванням логістичних витрат імпортерів коштують  практично однаково.