Сорос не схвалює рішення ЄЦБ підвищити ставку

Понеділок, 11 квітня 2011, 12:44

Рішення Європейського центрального банку підвищити ставку до 1,25% річних за підсумками засідання минулого тижня було "досить недоречним", враховуючи боргові проблеми низки периферійних держав єврозони.

Про це заявив відомий інвестор-мільярдер Джордж Сорос на конференції в Бреттон-Вудсі, повідомляє агентство Bloomberg.

"Підвищення ставок недоречне в нинішніх обставинах, коли є ціла низка країн, які страждають від занадто великого обсягу боргів і високих ставок", - заявив Сорос.

Інвестор також порівняв стан деяких американських штатів зі станом Португалії та Іспанії, вказавши, що і ті, й інші відчувають серйозні проблеми з економікою, при цьому не мають можливості залучати запозичення на ринках для реалізації стимулюючих програм і не мають власної валюти, щоб використовувати монетарні механізми підтримки економічного зростання.

Водночас, Сорос вважає, що уряд США ще може дозволити собі деяке збільшення боргового тягаря, якщо того вимагають інтереси економіки.

Як повідомлялося, 7 квітня ЄЦБ прийняв рішення про підвищення ключової ставки на 0,25 процентного пункту із мінімальних за всю історію єврозони 1% в надії приборкати інфляцію, проблема якої особливо загострилася останнім часом у розвинених країнах регіону і все більше загрожує підірвати ледь помітне пожвавлення активності в споживчому секторі економіки.

За прогнозами аналітиків, опитаних агентством, вже у липні ставка ЄЦБ може бути підвищена 1,5%, а в жовтні - до 1,75%.