Думка експерта: Попит на інвалюту скоротився, незважаючи на зростання долара

Понеділок, 11 квітня 2011, 11:36

Обсяг придбаної населенням України готівкової іноземної валюти в березні виріс на 1,66% до 2,656 млрд. доларів, обсяг продажу - на 18,66% до 1,552 млрд. доларів.

У результаті, чисте сальдо купівлі готівкової іноземної валюти скоротилося на 15,3% - до 1,104 млрд. доларів.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, скорочення чистого сальдо купівлі готівкової валюти в березні відбулося на тлі підвищення середнього курсу продажу готівкового долара на 0,38% до 7,987 гривні за долар і готівкового євро на 3% - до 11,33 гривні за долар.

"Останні кілька місяців через істотне збільшення цін практично на всі товари і послуги в країні українці вважають за краще витрачати гроші, перш за все, на необхідні речі, а не на придбання готівкової валюти", - пояснив він.

За словами Івченка, підтвердженням цього є невисока частка готівкових валютних операцій у березні в загальній структурі валютного ринку - 15,2% проти 16,8% у лютому і 20,4% у січні.

Відсутність ажіотажного попиту на готівковому валютному ринку експерт також пояснює стабільністю національної валюти.

"Квітень-травень традиційно вважаються місяцями із невисокими обсягами купівлі готівкової валюти. Очікується, що населення в середньому в ці місяці придбає 2,4-2,5 млрд. доларів готівкової валюти, а чисте сальдо купівлі за цей період, ймовірно, складе близько 1 млрд. доларів", - прогнозує він.