МВФ вимагає поквапити банки із поверненням рефінансування

Четвер, 3 березня 2011, 13:58

Міжнародний валютний фонд вимагає від Національного банку України поквапити банки, аби ті, по можливості, швидше повертали отримані від НБУ мільярдні кредити рефінансування.

Така вимога закріплена у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві у лютому 2011 року, повідомляє DT.UA.

Зокрема, відповідно до тексту меморандуму, Нацбанк зобов'язується до кінця квітня провести комплексну ревізію наявного обсягу позик рефінансування і знайти "можливі засоби сприяння поверненню цих позик там, де це буде можливо з урахуванням умов ліквідності".

Водночас, як розповів нещодавно в інтерв'ю виданню голова НБУ Сергій Арбузов, Нацбанк не бачить гострої потреби достроково повертати собі мільярдні рефінансування.

Зокрема, за його даними, із виданих у період економічної кризи близько 100 млрд. гривень кредитів рефінансування сьогодні в системі залишається близько 70 млрд. гривень.

При цьому, за словами Арбузова, серйозних претензій у нього з цього приводу немає.

Окрім того, зі свого боку НБУ обіцяє "тимчасово (до кінця 2012 року) послабити вимоги щодо забезпечення позик, згідно з положеннями постанови №327, для банків, для яких настає термін виплати позик рефінансування, наданих до набрання чинності постанови №327".

Цією постановою НБУ вніс суттєві зміни до порядку одержання та обслуговування банками стабілізаційних кредитів, посиливши умови їх надання та відмовившись від видання банками стимулюючих кредитів підприємствам, нагадує видання.