ЄС пропонує Україні більше торгувати сільгосппродуктами

Субота, 26 березня 2011, 15:18

Європейський союз у рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі пропонує Україні квоти, які значно перевищують її нинішній рівень торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

Про це посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"Я розумію, що для вашої країни сільське господарство - дуже важлива галузь. Зрозумілим є прагнення керівництва України мати хороші можливості для її розвитку, включаючи використання єдиного європейського ринку. Але ви чудово знаєте, що питання, які стосуються сільського господарства, дуже чутливі скрізь, не тільки в Україні", - зазначив посол.

За словами дипломата, якщо проаналізувати європейську практику, то можна побачити, що пропозиції Євросоюзу визначаються на основі конкретних показників торгівлі.

"Наскільки мені відомо, ЄС пропонує Україні квоти, які значно перевищують її нинішній рівень торгівлі сільськогосподарськими продуктами", - підкреслив Баєр.

Водночас, він заявив, що відповідно до практики Євросоюзу, коли той чи інший партнер може і хоче вийти за рамки встановлених квот, ЄС готовий обговорювати їх підвищення і перейти на інший рівень.

"Те, що ми пропонуємо сьогодні, відповідає нинішнім можливостям українського сільськогосподарського експорту. І наші переговорники вже однозначно заявили: через кілька років, якщо в Україні буде нова ситуація, ми переглянемо нинішні позиції", - підсумував Баєр.