Янукович пропонує міжнародним інвесторам акції банкрута – експерт

Вівторок, 22 березня 2011, 13:23

Поки президент Віктор Янукович озвучує плани щодо продажу частини НАК "Нафтогаз України", компанія повним ходом продає цінні папери.

Про це заявив експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у коментарі "Економічній правді".

"21 березня інформаційні агенції повідомили про придбання Ощадбанком у "Нафтогазу" ОВДП на загальну суму 0,9 млрд. гривень на умовах РЕПО. На кінець вересня 2010 року заборгованість "Нафтогазу" і його дочірньої компанії "Укртранснафта" Ощадбанку становила величезну суму - 21,38 млрд. гривень, або 47% усього кредитного портфеля банку", - зазначив експерт.

На його думку, нарощування "Нафтогазом України" кредитної заборгованості перед Ощадбанком та іншими банками свідчить про подальше погіршення фінансового стану компанії.

Для підтримки фінансової стійкості "Нафтогазу" Нацбанк змушений був піти на численні компроміси.

"Свого часу НБУ дозволив Ощадбанку порушувати норматив Н7 (максимальний кредитний ризик на одного позичальника - не більше 25% регулятивного капіталу) відносно НАК "Нафтогаз Україна". Пізніше, завдяки продовженню рефінансування НБУ у першій половині 2010 року, Ощадбанк здійснив реструктуризацію боргів "Нафтогазу України" банку: якщо раніше вони повинні були бути погашені в період з 26 лютого по 29 грудня 2010 року, то тепер - з 30 березня 2011 року по 31 березня 2015 року", - сказав Марунич.

Незважаючи на це "ліквідність "Нафтогазу" залишається слабкою", відзначив експерт.

Так оцінили експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch фінансове становище "Нафтогазу" у січні 2011 року, відзначивши, що воно було значно послаблено поверненням 11,2 млрд. кубометрів газу на користь офшорної RosUkrEnergo.

Fitch розцінило це як подальше погіршення і без того слабкого фінансового стану компанії в контексті вкрай нестабільного операційного середовища в Україні.

"Виникає резонне питання: що буде пропонуватися інвесторам у ході пропонованого IPO "Нафтогазу України"? Акції компанії, яка вже допустила технічний дефолт за єврооблігаціями на суму 500 млн. доларів із терміном погашення у жовтні 2009 року? Або акції компанії, збиток якої за підсумками 2010 року перевищив 22 млрд. гривень (понад 2,5 млрд. доларів), а кредиторська заборгованість продовжує збільшуватися семимильними кроками?", - наголосив Марунич.

"Схоже, що ті, хто готував заяву президента про можливість продажу "Нафтогазу" іноземним інвесторам підставили Віктора Януковича. Ні про який продаж "Нафтогазу Україну" іноземним інвесторам не може бути й мови до наведення елементарного порядку в управлінні компанією, її реструктуризації та приведення бізнес-процесів у відповідність з міжнародними стандартами", - відзначив він.

Як повідомлялося, на засiданнi керiвної ради комiтету з економiчних реформ у понеділок президент Вiктор Янукович заявив, що не виключає можливостi продажу частини НАК "Нафтогаз України".

Він зазначив, що для надійного забезпечення споживачів газом і продуктами нафтопереробки "нам необхідно залучити кошти на зовнішніх і внутрішніх ринках".

"Якщо для цього необхідно поступитися частиною НАК "Нафтогаз України" і продати на міжнародних біржах певну частину акцій, на це треба йти", - додав Янукович.