"Ластівчине гніздо" віддали в руки Джарти

Середа, 16 березня 2011, 15:49

Верховна рада Криму передала замок "Ластівчине гніздо" на Південному березі з комунальної власності територіальної громади Ялти до складу майна, що належить автономній республіці.

За таке рішення на сесії кримського парламенту проголосували 67 з 78 депутатів, присутніх на засіданні. Всього у ВР Криму 100 парламентаріїв, повідомляє УНІАН.

"Об'єкт культурної спадщини є візитною карткою Автономної Республіки Крим, шедевром архітектури і входить до скарбниці світових культурних цінностей. Пам'ятник вкрай неефективно використовується орендарями - ТОВ "Ялта-Верона", прилеглу до нього земельну ділянку захаращено торговими спорудами", - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови кримського парламенту.

Депутати також дозволили Раді міністрів Криму створити кримську республіканську установу "Палац-замок "Ластівчине гніздо".

Кримський уряд хоче створити там культурний центр.

"Ластівчине гніздо" повинно функціонувати не як ресторан або пункт громадського харчування, це повинен бути виставковий, культурний центр, який би відвідували туристи. Розробляється концепція, і найближчим часом це все буде організовано", - сказав перший віце-прем'єр Радміну Криму Павло Бурлаков.

Як повідомлялося раніше, депутати Ялтинської міської ради 23 лютого дали згоду на передачу "Ластівчиного гнізда" з комунальної власності громади Ялти до складу майна Криму.

У 2002 році будівлю замку було передано в оренду компанії "Ялта-Верона". Щомісяця товариство з обмеженою відповідальністю перераховувало 11,7 тис. гривень орендної плати.

"Ластівчине гніздо" отримало свій нинішній вигляд завдяки барону Штейнгелю, який побажав залишити в Криму, де любив відпочивати, пам'ять про лицарські замки середньовіччя.

У 1912 році на Аврориній скелі для нього був побудований замок у готичному стилі.