Китай обігнав США у промисловому виробництві

Понеділок, 14 березня 2011, 17:54

Китай став світовим лідером за обсягом промислового виробництва, випередивши США і повернувши собі першість після більш ніж вікової перерви.

За даними консалтингової компанії IHS Global Insight, в 2010 році на частку китайської промисловості довелося 19,8% світового виробництва, США позаду з 19,4%, пише The Financial Times, інформують "Ведомости".

Близько 1830 року Китай виробляв 30% промислової продукції всього світу, нагадують історики економіки, в середині XIX ст. він поступився пальмою першості Британській імперії, яку в самому кінці XIX ст. випередили США, які займали перше місце наступні 110 років.

У 1900 році Китай виробляв 6% світової промислової продукції.

Недавньому стрімкому зростанню промислового виробництва сприяли дешева робоча сила, приплив іноземних інвестицій, штучно занижений курс юаня і швидке збільшення ВВП - 10,3% в 2010 році.

США "повинні бути стурбовані" тим, що Китай повертає свої позиції 1895 року - передає FT слова виконавчого директора Ради з конкурентоспроможності вашингтонської бізнес-групи Дебори Вінс-Сміт.

США необхідно конкурувати в майбутньому не на основі товарного виробництва, а на базі інноваційних технологій і нових видів послуг, каже вона.

Вихід Китаю на перше місце "знаменує фундаментальне зрушення у світовому поділі праці" і цю тенденцію навряд чи вдасться повернути назад, вважає Ніколас Крафтс з університету Уоріка.

Марк Кілліон з IHS налаштований менш похмуро: "США мають величезну перевагу в продуктивності праці, в 2010 році вони випустили ненабагато менше Китаю", - пише FT.

Причому в США в цьому секторі зайняті 11,5 млн. чоловік, в той час як у Китаї їх число досягає 100 млн., зауважує Кілліон.

Значну частину промислової продукції Китаю виробляють дочірні підрозділи компаній США з використанням американських технологій, додає він.

За підсумками 2010 року Китай став другою економікою світу і випередив Японію за обсягом ВВП - 5,879 трлн. долара проти 4,474 трлн. Перше місце залишилося за США - 14,66 трлн.