Міненерго робить ставку на вітчизняні НПЗ

Понеділок, 14 березня 2011, 10:05

Потужностей українських нафтопереробних заводів вистачить для забезпечення країни власними нафтопродуктами.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв'ю "5 каналу" у неділю, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Міністр зазначив, що сьогодні вітчизняні НПЗ завантажені лише на 30%.

За словами Бойка, завдання уряду - забезпечити повне завантаження НПЗ, але зробити це таким чином, щоб споживачі не відчули різниці.

Він повідомив, що реалізовувати це завдання уряд планує розпочати після стабілізації світових цін нафтовому ринку.

"Потужності їх (вітчизняних НПЗ) вистачає, бо вони завантажені сьогодні лише на 30%. І така протекціоністська політика по відношенню до імпортерів призвела до збільшення імпортованого бензину. Наше завдання - забезпечити їх завантаження, але зробити це таким чином, щоб наші споживачі це не відчули. Що, по суті, ми і зробимо, як тільки заспокоїться цінова політика і криза на ринку нафтопродуктів", - заявив Бойко.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що введення мита на нафтопродукти - болюче питання для уряду.

Однак, за його словами, уряд може піти на жорсткі заходи щодо несумлінних нафтотрейдерів, аж до закриття заправних мереж.

Водночас, опозиція пов'язує зростання цін на світлі нафтопродукти в Україні із діяльністю "наближеної до влади фірми "Лівела".