Доля "Лівели" стане відома в квітні

Четвер, 10 березня 2011, 13:54

АМКУ має намір в березні завершити розслідування щодо компанії "Лівела".

Повідомив заступник глави комітету Рафаель Кузьмін, передає "Інтерфакс-Україна".

"У цьому місяці ми його завершимо ... Рішення буде оприлюднено", - сказав він на прес-конференції.

Крім цього, Кузьмін додав, що "Лівела" у вересні-жовтні 2010р була монополістом на оптовому ринку постачання нафтопродуктів, тобто займала більше 35% даного сегменту.

Заступник голови АМКУ також повідомив, що найближчим часом комітет має намір завершити розслідування щодо факту стрімкого підвищення цін на бензин марок А-95 і А-92 в кінці 2010 року і перші дні 2011 року в основних мережах автозаправних станцій.

Відповідачами у даній справі виступали: "ОККО-Нафтопродукти", "Континент Нафто Трейд", "Альянс Холдинг", "ЛУКОЙЛ-Україна" і "Кершер".

Як повідомлялося, ВАСУ рішенням від 22 грудня 2010 залишив у силі податкові пільги для "Лівели", зокрема на безподаткове ввезення в Україну нафтопродуктів.

Рішення ВАСУ остаточне і оскарженню не підлягає.

Державна митна служба з середини серпня 2010 року розпочала оформлення партій світлих нафтопродуктів, що ввозяться "Лівелою", без стягнення акцизного збору та ПДВ, що було здійснено після низки судових рішень на користь компанії.

Згідно з висновками експертів нафторинку, схему безподаткового оформлення нафтопродуктів "Лівела" застосовувала завдяки ряду положень закону "Про іноземноме інвестування".

У грудні 2010 року президент Віктор Янукович доручив Антимонопольному комітету України вивчити вплив діяльності "Лівели" на ринок України.

Зважаючи на це АМКУ в кінці 2010 року порушив справу за ознаками зловживання компанією "Лівела" монопольним становищем при імпорті нафтопродуктів.

Меморандум між Україною та Міжнародним валютним фондом від 16 липня 2010 містить норму про припинення країною сумнівних схем імпорту.