В ЄС презентували новий енергетичний "коридор"

П'ятниця, 4 лютого 2011, 11:17

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і лідери шестикраїн-членів ЄС у Східній Європі, включаючи Болгарію, домовилися започаткувати так званий "Північно-Південний газовий коридор".

Нова ініціатива ЄС з енергетичної безпеки була офіційно затверджена Баррозу і шістьма лідерами країн Східної Європи під час вечері в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі у четвер пізно ввечері, повідомляє UA-Energy.org.

Засідання у форматі "Вишеград+" (тобто "Вишеградська четвірка" - Польща, Чеська Республіка, Словаччина і Угорщина - плюс Болгарія і Румунія) відвідали прем'єр-міністри Угорщини Віктор Орбан, Чехії Петр Нечас і Словаччини Івета Радікова, президент Румунії Траян Басеску, прем'єр-міністри Болгарії Борисов Бойко і Польщі Дональд Туск.

Стратегічна концепція Північно-Південного інтерконнектора природного газу вперше була оголошена офіційно президентом Єврокомісії Баррозу 31 січня 2011 року.

Вона має на меті пов'язати території, розташовані між Балтійським морем на півночі, Адріатичним на південному заході і Чорним морем на південному Сході, що охоплює Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію, а також, можливо, Австрію та, як очікується, ЄС і Хорватію.

"Це найсвіжіший приклад практичної цінності Європи для своїх громадян", - сказав Баррозу, коли уперше оголосив про проект.

У довгостроковій перспективі, Європейська комісія передбачає розширення цього процесу інтеграції на не-членів ЄС, які підписали Договір про Енергетичне Співтовариство (Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Македонія, Молдова, Чорногорія, Сербія та Косово).

Північно-Південний Коридор спочатку сфокусується на транзиті природного газу і взаємозв'язки, але й матиме справу з транзитом нафтою і електроенергії.

Очікується, що цей Коридор матиме особливу роль для енергетичної стратегії ЄС, і для підвищення енергетичної безпеки та незалежності країн в східній частині ЄС, і для допомогти їх економічному розвитку.

Його реалізація практично зробить регіон Центральної та Східної Європи менш уразливим до скорочення постачань по маршруту через Росію/Україну/Білорусь.

Проект Північно-Південного енергетичного коридору на Сході ЄС повинен бути офіційно затверджений союзом до кінця 2011 року, щоб мати можливість розраховувати на отримання фінансування з боку ЄС. До тих пір, ним буде займатися спеціальна робоча група.

Північно-Південний коридор також є частиною більш широкого плану підвищення привабливості Південно-Східної Європи для інвесторів і виробників, а також скорочення масштабів енергетичної бідності, адже значна частина населення у Південно-Східній Європі втрачає відносно високу частку доходів на енергію, що призводить до енергетичної бідності, відзначає видання EUobserver.