Зростання цін на харчі призведе до бунтів

Четвер, 3 лютого 2011, 15:37

Ціни на сільськогосподарську продукцію в світі різко підскочили через серії стихійних лих, що обрушилися на основні країни-сільгоспвиробники.

Цукор подорожчав до 30-річного максимуму, в Австралії загинула велика частина врожаю бананів, пишуть "Ведомости".

Учасники ринку сходяться на думці, що найгірші наслідки нинішнього сплеску аграрної інфляції ще попереду, до того ж як у вигляді зростання цін, так і у формі голодних бунтів, пише The Financial Times.

Аналітик Credit Suisse Рік Деверелл вважає, що навіть враховуючи значне подорожчання сільгосппродукції в 2010 році, ціни будуть рости мінімум до середини 2011 року.

ФАО, продовольча і сільськогосподарська організація ООН, попереджає: зростання цін на продукти для населення вже викликало бунти в Алжирі та Мозамбіку, і приводів для невдоволення буде більше, оскільки уряди і компанії стануть перекладати на народ можливе дворазове подорожчання окремих продуктів.

Запаси зернових і бобових у США на безпрецедентно низькому рівні, говорять зернотрейдери, в той час як країни Африки і Близького Сходу запасаються продовольством.

Ціни на пшеницю, зернові і соєві боби досягли 30-місячних максимумів на побоюваннях низького врожаю через посуху в Аргентині, другий за обсягом експортер зернових, і заморозків у США.

У Парижі вартість пшениці досягла самого високого з березня 2008 року рівня - 269,75 євро за тонну.

Трейдери говорять, що це не межа - вони чекають 300 євро за тонну, як у кризові 2007-2008 роки.

Тим часом тропічний циклон п'ятої категорії "Яси", що обрушився на Австралію, третього в світі експортера цукру-сирцю, викликав зростання цін на цукор.

У Нью-Йорку його ціна досягла 35 центів за фунт вперше з 1980 року. Рафінований цукор подорожчав на 6,2% - до 36,08 центів за фунт.

За повідомленнями австралійських ЗМІ, "Яси" знищив до третини врожаю цукрового очерету і 80-90% врожаю бананів, в основному в Квінсленді, переважно ареалі вирощування субтропічних сільгоспкультур.

Ціни на банани в Австралії різко підскочать, до того ж місцеві виробники налаштовані обмежувати імпорт бананів з інших країн, передає ABC Radio Australia.