Думка експерта: До кінця року уряд віддасть 32 мільярда і позичить 48 мільярдів

П'ятниця, 18 лютого 2011, 15:04

Уряд, 17 лютого, оприлюднив постанову № 122 від 16 лютого згідно з якою Україна випустила єврооблігації на 1,5 млрд. долара під 7,95% річних.

18 лютого рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло цим єврооблігаціям рейтинг на рівні "В" зі "стабільним" прогнозом. 

"До кінця 2011 року уряду необхідно погасити 32 млрд. гривень і залучити 48 млрд. гривень ОВДП з урахуванням додаткового запланованого випуску в 5 млрд. гривень для Державного аграрного фонду", - сказав в коментарі "Економічній правді" Мар'ян Заблоцький, аналітик АТ "Ерсте Банк".

За його словами, банки забезпечують стабільний попит на державний борг, так як зростання кредитування приватного сектора все ще знаходиться на низькому рівні.

"У той же час в уряду є ще значні запаси іноземної валюти, він не поспішає здійснювати внутрішні залучення. Що стосується ціни залучень, то Мінфін, здається, цілком задоволений прибутковістю, яку він платить за короткострокові інвестиції", - додав аналітик.

Мінфін продає 3-х місячні та 6-ти місячні облігації за ставкою 5,5% і 6,75% відповідно.

Для залучення коштів на дворічне і більш тривале фінансування, продовжив Заблоцький, Мінфін рідко знижує ставки нижче за позначку 11%.

"Мінфін хотів би бачити прибутковість за довгостроковими зобов'язаннями нижче 10%, і надалі буде намагатися розмістити їх за нижчими ставками. Намагаючись знизити прибутковість по довгостроковому фінансуванню, уряд може звернутися до іноземних інвесторів", - вважає співрозмовник.

У січні Укрексімбанк випустив трирічні єврооблігації з прибутковістю 11%, які прив'язані до курсу гривні.

"Випуск гривневих єврооблігацій Укрексімбанку був тільки тестом перед тим, як уряд здійснить свої перші зовнішні залучення у гривні. Така ж стратегія спостерігалася в 2010 році після кризи, коли Укрексімбанк першим здійснив випуск єврооблігацій і зміг зорієнтувати уряд в потенційному попиті і ціні залучень".

"Якщо державному банку вдалося залучити кошти під 11%, то уряд зможе випустити облігації з прибутковістю нижче 10% на 3-х річний термін. А це дешевше, ніж на внутрішньому ринку і, безумовно, цікаво для Мінфіну", - розповідає аналітик АТ "Ерсте Банк".