На Податковий кодекс чекають зміни

Четвер, 17 лютого 2011, 14:47

Чиновники Мінфіну планують до 24 лютого узгодити урядовий проект змін до Податкового кодексу.

За словами голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника, міняти кодекс готуються і депутати: на розгляд комітету уже надійшло вісім законопроектів від різних фракцій, пише "Експерт-Україна".

На думку опитаних "Експертом" підприємців, крім реформування спрощеної системи оподаткування, одним із проблемних питань у найближчому майбутньому стане автоматичне відшкодування ПДВ, старт якого анонсований президентом на березень.

Бізнесмени просять спростити критерії відбору експортерів, що потрапляють під умови автоматичного відшкодування.

Зокрема, скасувати норму, яка дозволяє проводити податковим органам додаткові перевірки на підприємстві у разі, якщо вони щось запідозрили.

Ця "випадкова" обмовка дуже небезпечна й істотно скорочує кількість претендентів на відшкодування.

За оцінкою заступника голови державної податкової адміністрації (ДПАУ) Олексія Любченка, з двох тисяч компаній, які подали заявки на повернення податку, під критерії відшкодування в автоматичному режимі потрапляє кожна десята.

Середня щомісячна заявка складає 4-5 млрд. гривень, тобто близько 2 млрд. гривень будуть повернуті експортерам в автоматичному режимі, уточнює він.

За словами генерального директора компанії ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" (раніше - КГМК "Криворіжсталь") Ріната Старкова, податківці враховують далеко не всі заявки на відшкодування ПДВ.

Тільки перед ВАТ держава заборгувала 2,3 млрд. гривень простроченого за 2010 рік ПДВ.

Поправки торкнуться й інших спірних норм кодексу.

Серед іншого, Кабмін пропонує дещо розширити повноваження ДПАУ, зокрема, з 30 до 10 днів скоротити термін подачі інформації суб'єктом на запит податкової.

З інших ініціатив - повернути ПДВ на консультаційні, юридичні, бухгалтерські та аудиторські послуги з метою підвищити надходження до держбюджету.

"Важливо також переробити розділ щодо податку на прибуток до того як його норми вступлять в дію з першого квітня. Таким чином ми можемо застрахуватися від безлічі проблем з подачею звітності з податку на прибуток", - підкреслює член Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловскій.