Азаров обіцяє весну без "сюрпризів"

Середа, 16 лютого 2011, 11:39

Кабінет міністрів вчасно фінансує програми розвитку агропромислового комплексу.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду у середу.

При цьому Азаров зазначив, що обсяг виділених на посівну кампанію коштів удвічі перевищує аналогічний показник 2010 року.

"Хочу запевнити, що в цьому році традиційного "раптового приходу" весни не буде. Уже дані відповідні доручення Міністерству аграрної політики та іншим органам виконавчої влади забезпечити необхідними фінансово-кредитними і матеріально-технічними ресурсами сільгоспвиробників для проведення весняно-польової кампанії", - наголосив він.

Зокрема, за словами Азарова, уряд виділить на проведення весняної посівної кампанії за пільговими цінами 100 тис. тонн дизельного палива і 60 тис. тонн бензину.

"100 тис. тонн дизпалива і 60 тис. тонн бензину за пільговими цінами - це повністю забезпечить потреби у проведенні весняної посівної компанії", - сказав прем'єр.

Також підготовлений проект меморандуму із виробниками мінеральних добрив щодо здешевлення вартості цієї продукції для аграріїв за рахунок пільгових кредитів із часткового погашення заборгованості хіміків перед НАК "Нафтогаз України".

Прем'єр підкреслив, що відповідний меморандум підготовлений у зв'язку із намірами уряду продовжити практику здешевлення вартості добрива для аграріїв.

Також Азаров зазначив, що за його дорученням для забезпечення аграріїв кредитами створені робочі групи за участю представників центральних і місцевих органів влади, і вони повинні оперативно реагувати на звернення сільгоспвиробників щодо сприяння та отримання кредитів, їх пролонгації.

Прем'єр додав, що механізм здешевлення кредитів уже затверджений - компенсація за кредитами в національній валюті становить 15,5%, в іноземній - 10%.

Як повідомлялося, за попередніми підрахунками Міністерства аграрної політики і продовольства, на проведення комплексу весняно-польових робіт у 2011 році в Україні потрібно близько 23 млрд. гривень.

За даними Мінагропроду, аграрії мають 100 тис. тонн дизельного палива із необхідних 434 тис. тонн і 24 тис. тонн бензину із необхідних 112 тис. тонн.